Обрасци

Обрасци захтева и притужби

Јавне набавке

Конкурсна документација за набавке мале вредности

Јавни конкурси

Опис конкурса и документација

Службe за информисање

Служба за информисање оштећених и сведока

Вести и саопштења

Саопштења за јавност  

Након саслушања 12 осумњичених лица, које су припадници МУП-а у Нишу, по налогу тужилаштва задржали дана 01.04.2019. године због сумње да се баве трговином наркотицима, Више јавно тужилаштво у Нишу је донело Наредбу о спровођењу истраге против:

 1. И.Ц. (1993.год.) из Ниша, због постојања основа сумње да је извршио кривично дело неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога из чл. 246 ст. 1 КЗ, тако што је приликом претреса његовог стана понађена и одузета опојна дрога:
 •  марихуана, укупне тежине  4.192 грама,
 •  МДМА, укупне тежине око 680 грама,
 •  кокаин, укупне тежине око 218 грама,
 •  хероин, укупне тежине 575 грама и две дигиталне вагице,

док је одузет и новац у износу од 579.340,00 динара и 2.000 евра, као и 2 аутомобила марке „Ауди 4“ и „Ауди А6“ и 3 мобилна телефона;

 1. Д.С. (1999.год.) из Ниша, због постојања основа сумње да је извршио наведено кривично дело тако што је приликом претреса његовог стана пронађено и одузето 9 пакета испуњених марихуаном, укупне масе 47,80 грама и дигитална вагица;
 2. Ђ.С. (1997.год.) из Ниша, због постојања основа сумње да је извршио кривично дело недозвољено држање оружја из чл. 348 ст. 1 КЗ, у стицају са кривичним делом неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога из чл. 246 ст. 1 КЗ, тако што је приликом претреса његовог стана, пронађен и одузет пиштољ М70 кал 7,65 и два оквира са укупно 10 метака калибра 7,65мм;
 3. Д.У. (1999.год.), М.М. (1999.год.) и П.Р. (1999.год.), сви из Ниша због постојања основа сумње да су извршили наведено кривично дело тако што је приликом претреса наведених лица пронађена и одузета опојна дрога амфетамин, МДМА и марихуана.

 По предлогу тужилаштва, Виши суд у Нишу је наведеним лицима, изузев П.Р. (1999), одредио притвор у трајању до 30 дана, због постојања околности да би боравком на слободи могли утицати на сведоке које је током истраге потребно испитати, околности које указују да ће у кратком временском периоду поновити кривично дело као и што сам интензитет друштвене опасности кривичних дела доводи до узнемирења јавности.

 Тужилаштво је по саслушању осталих 6 лица, М.К. (1990), Ј.Ц. (1998), Л.Ц. (1993), М.Ћ. (1987), М.Б. (1975), сви из Ниша и М.М. (1994) из Врања, истима укинуло задржавање јер не постоје разлози за одређивање притвора, а њима се ставља на терет извршење кривичног дела неовлашћено држање опојних дрога у мањој количини за сопствену употребу, из чл. 246а КЗ.

Сарадњом Посебног одељења за сузбијање корупције и полицијских службеника Одељења за борбу против корупције у Нишу, у наставку акције која се односи на нелегалан извоз воћа на тржиште Руске Федерације, дана 12.03.2019. године, лишени су слободе:

 1. К.Ј. (1969.) бивша радница фирме „Цоја Промет“ ДОО Алексинац,
 2. С.Л. (1983.) радник фирме „Цоја Промет“ ДОО Алексинац,
 3. М.Р. (1949.) пољопривредни произвођач,
 4. А.Т. (1976.) пољопривредни произвођач,

 због постојања основа сумње да су учинили кривична дела:

- злоупотреба положаја одговорног лица из чл. 227 КЗ и прање новца из чл. 245 Кривичног законика.

Осумњичени К.Ј. и С.Л. су током 2017. и 2018. године проналазили домаће пољопривреднике и сачињавали лажну документацију о наводном откупу њиховог воћа а затим је иста документација коришћена као покриће за воће претходно увезено из Грчке, ради његовог даљег пласирања на тржиште Руске Федерације, супротно Уредби о евиденцији извозника воћа и поврћа у Руску Федерацију, чиме су предузећу „Цоја Промет“ Алексинца прибавили противправну имовинску корист у износу од 104.860.224 динара.

Осумњиченим К.Ј. и С.Л. одређено је задржавање до 48 сати, у ком року ће бити саслушани у Посебном одељењу за сузбијање корупције овог тужилаштва.

 

На основу оперативног рада Вишег јавног тужилаштва у Нишу – Посебног одељења за сузбијање корупције и Полицијских службеника Одељења за борбу против корупције у Нишу, дана 11.03.2019. године, лишени су слободе 

1. З.Ј. из Бора, инспектор Пореске управе у Бору, због постојања основа сумње да је учинио кривично дело примање мита из чл. 367 ст. 1 Кривичног законика, и 

2. Г.Б. из с. Лазиница, због постојања основа сумње да је учинио кривично дело давање мита из чл. 368 ст. 1 Кривичног законика. 

Постоји основ сумње да је З.Ј. из Бора, као порески инспектор задужен за фискализацију аутомата за игре на срећу, почетком децембра 2018. године, захтевао и примио новац у износу од 30.000,00 динара од Г.Б. из Лазиница, као власника кладионице у Бору, како не би извршио фискализацију свих покер апарата и тиме омогућио да се поједини апарати користе без евидентирања.            

Према осумњиченом З.Ј. је одређено задржавање до 48 часова, у ком року ће бити саслушан у Посебном одељењу за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Нишу. 

Портпарол Вишег јавног тужилаштва у Нишу

Борислав Радоњић

На основу оперативног рада Вишег јавног тужилаштва у Нишу – Посебног одељења за сузбијање корупције, Полицијских службеника Одељења за борбу против корупције у Нишу и слубеника БИА - Регионалног центра Ниш, дана 06.03.2019. године, лишени су слободе 

1. С.М. из Зајечара, шеф Службе за јавне набавке Градске управе Зајечар, због постојања основа сумње да је учинио кривично дело злоупотреба у вези са јавном набавком из чл. 228, у стицају са кривичним делом примање мита из чл. 367 Кривичног законика, и 

2. Д.А. из Аранђеловца, директор предузећа „Инфоплан“ из Аранђеловца због постојања основа сумње да је учинио кривично дело давање мита из чл. 368 Кривичног законика. 

Постоји основ сумње да је Д.А., у циљу добијања посла израде плана регулације бањско-туистичког комплекса „Николичево“ и „Гамзиградска бања“, чија је укупна вредност  5.150.000,00 динара,  осумњиченом С.М. доставио две понуде са различитим ценама, како би С.М. као најповољнију одабрао управо понуду предузећа „Инфоплан“, чиме би омогућио Д.А. закључивање уговора а за узврат од њега примио новац у износу од 540.000,00 динара.            

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова, у ком року ће бити саслушани у Посебном одељењу Вишег јавног тужилаштва у Нишу. 

 

Портпарол Вишег јавног тужилаштва у Нишу

Борислав Радоњић