Обрасци

Обрасци захтева и притужби

Јавне набавке

Конкурсна документација за набавке мале вредности

Конкурси

Опис конкурса и документација

Службe за информисање

Служба за информисање оштећених и сведока

Вести и саопштења

Саопштења за јавност  

Више јавно тужилаштво у Нишу - Посебно одељење за сузбијање корупције је дана 18.04.2019. године донело Наредбу о спровођењу истраге против Г.Р. (1957) из Ниша, службеника Вишег суда у Нишу, због постојања основа сумње да је учинила два кривична дела проневера из чл. 364 ст. 3 Кривичног законика.           

Осумњичена се терети да је током 2010. године, као радник рачуноводства Вишег суда у Нишу, у намери прибављања противправне имовинске користи, из судског депозита присвојила новац који јој је поверен у раду, у износу од 30.000,00 евра. Након што су се стекли услови за враћање наведеног износа који је положен као јемство, из депозита је присвојила нови новчани износ, претходно положен као предмет одузет поводом другог кривичног поступка.           

Након саслушања осумњичене, Вишем суду у Нишу је поднет Предлог одређивање притвора према у трајању до 30 дана због постојања околности које указују да би боравком на слободи могла утицати на сведоке, као и што је за наведено кривично дело прописана казна затвора преко 10 година, а сам интензитет друштвене опасности означеног кривичног дела доводи до узнемирења јавности.

Сарадњом Посебног одељења за сузбијање корупције овог тужилаштва и полицијских службеника Одељења за борбу против корупције, дана 03.04.2019. године, лишени су слободе:

 •  Г.Ђ. (1964.год.) из Лесковца, референт за пријем и оверу у писарници Основног суда у Лесковцу, због кривичног дела примање мита из чл. 367 ст. 1 КЗ,
 • С.Д. (1964.год.) из Лесковца, због кривичног дела примање мита у помагању из чл. 367 ст.1 у вези чл. 35 КЗ,
 • С.С. (1981.год.) из Лесковца, власница агенције за промет некретнина "Адигал", због крив. дела примање мита у помагању из чл. 367 ст.1 у вези чл. 35 КЗ.

Постоји основ сумње да је С.С., по претходном договору са  Г.Ђ., сачинила лажно овлашћење и исто предала Г.Ђ. која је печатом Основног суда у Лесковцу оверила предметно овлашћење за заступање, на име осумњиченог С.Д.

Овлашћење је наводно дато од стране А.Ј., који има стално пребивалиште у Италији и који у тренутку овере овлашћења није боравио на територији Р. Србије.

Након тога, осм. С.Д. је наведено овлашћење непосредно употребио у матичној служби општине Црвени Крст, ради прибављања потврде о слободном брачном стању на име А.Ј. за шта је осумњичена Г.Ђ. примила новац у износу од 300 евра, уплатом преко Вестерн униона.

Свим осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова у ком року ће их саслушати заменик Посебног одељења за сузбијање корупције овог тужилаштва.

Након саслушања 12 осумњичених лица, које су припадници МУП-а у Нишу, по налогу тужилаштва задржали дана 01.04.2019. године због сумње да се баве трговином наркотицима, Више јавно тужилаштво у Нишу је донело Наредбу о спровођењу истраге против:

 1. И.Ц. (1993.год.) из Ниша, због постојања основа сумње да је извршио кривично дело неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога из чл. 246 ст. 1 КЗ, тако што је приликом претреса његовог стана понађена и одузета опојна дрога:
 •  марихуана, укупне тежине  4.192 грама,
 •  МДМА, укупне тежине око 680 грама,
 •  кокаин, укупне тежине око 218 грама,
 •  хероин, укупне тежине 575 грама и две дигиталне вагице,

док је одузет и новац у износу од 579.340,00 динара и 2.000 евра, као и 2 аутомобила марке „Ауди 4“ и „Ауди А6“ и 3 мобилна телефона;

 1. Д.С. (1999.год.) из Ниша, због постојања основа сумње да је извршио наведено кривично дело тако што је приликом претреса његовог стана пронађено и одузето 9 пакета испуњених марихуаном, укупне масе 47,80 грама и дигитална вагица;
 2. Ђ.С. (1997.год.) из Ниша, због постојања основа сумње да је извршио кривично дело недозвољено држање оружја из чл. 348 ст. 1 КЗ, у стицају са кривичним делом неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога из чл. 246 ст. 1 КЗ, тако што је приликом претреса његовог стана, пронађен и одузет пиштољ М70 кал 7,65 и два оквира са укупно 10 метака калибра 7,65мм;
 3. Д.У. (1999.год.), М.М. (1999.год.) и П.Р. (1999.год.), сви из Ниша због постојања основа сумње да су извршили наведено кривично дело тако што је приликом претреса наведених лица пронађена и одузета опојна дрога амфетамин, МДМА и марихуана.

 По предлогу тужилаштва, Виши суд у Нишу је наведеним лицима, изузев П.Р. (1999), одредио притвор у трајању до 30 дана, због постојања околности да би боравком на слободи могли утицати на сведоке које је током истраге потребно испитати, околности које указују да ће у кратком временском периоду поновити кривично дело као и што сам интензитет друштвене опасности кривичних дела доводи до узнемирења јавности.

 Тужилаштво је по саслушању осталих 6 лица, М.К. (1990), Ј.Ц. (1998), Л.Ц. (1993), М.Ћ. (1987), М.Б. (1975), сви из Ниша и М.М. (1994) из Врања, истима укинуло задржавање јер не постоје разлози за одређивање притвора, а њима се ставља на терет извршење кривичног дела неовлашћено држање опојних дрога у мањој количини за сопствену употребу, из чл. 246а КЗ.

Сарадњом Посебног одељења за сузбијање корупције и полицијских службеника Одељења за борбу против корупције у Нишу, у наставку акције која се односи на нелегалан извоз воћа на тржиште Руске Федерације, дана 12.03.2019. године, лишени су слободе:

 1. К.Ј. (1969.) бивша радница фирме „Цоја Промет“ ДОО Алексинац,
 2. С.Л. (1983.) радник фирме „Цоја Промет“ ДОО Алексинац,
 3. М.Р. (1949.) пољопривредни произвођач,
 4. А.Т. (1976.) пољопривредни произвођач,

 због постојања основа сумње да су учинили кривична дела:

- злоупотреба положаја одговорног лица из чл. 227 КЗ и прање новца из чл. 245 Кривичног законика.

Осумњичени К.Ј. и С.Л. су током 2017. и 2018. године проналазили домаће пољопривреднике и сачињавали лажну документацију о наводном откупу њиховог воћа а затим је иста документација коришћена као покриће за воће претходно увезено из Грчке, ради његовог даљег пласирања на тржиште Руске Федерације, супротно Уредби о евиденцији извозника воћа и поврћа у Руску Федерацију, чиме су предузећу „Цоја Промет“ Алексинца прибавили противправну имовинску корист у износу од 104.860.224 динара.

Осумњиченим К.Ј. и С.Л. одређено је задржавање до 48 сати, у ком року ће бити саслушани у Посебном одељењу за сузбијање корупције овог тужилаштва.