Обрасци

Обрасци захтева и притужби

Јавне набавке

Конкурсна документација за набавке мале вредности

Јавни конкурси

Опис конкурса и документација

Службe за информисање

Служба за информисање оштећених и сведока

Вести и саопштења

Саопштења за јавност  

На основу оперативног рада Вишег јавног тужилаштва у Нишу – Посебног одељења за сузбијање корупције и Полицијских службеника Одељења за борбу против корупције у Нишу, дана 08.05.2019. године лишени су слободе:

1.    А.П. из Ниша (1983) – законски заступник предузећа „Pamax-trgovina DOO Niš“
-због постојања основа сумње да је учинила кривично дело злоупотреба у вези са јавном набавком из чл. 228 ст. 1 КЗ;
2.    М.П. из Ниша (1974) – одговорно лице привредног друштва „Pamax-trgovina DOO Niš“,
3.    Г.В. (1964) из Прокупља – законски заступник предузећа „Goex DOO Prokuplje“, и
4.    Д.А. (1977) из Ниша – законски заступник предузећа „Поморавље“ АД Ниш,

- због постојања основа сумње да су учинили кривично дело злоупотреба у вези са јавном набавком из чл. 228 у помагању, у смислу чл. 35 КЗ;


5.    П.Н. (1972) из Ниша – запослен у ЈКП Паркинг сервис Ниш,
6.    Н.Р. (1980) из Ниша – запослен у ЈКП Паркинг сервис Ниш,
7.    С.М. (1954) из Ниша – запослен у ЈП Дирекција за изградњу Града Ниша,

- због постојања основа сумње да су учинили кривично дело злоупотреба у   вези са јавном набавком из чл. 228 ст. 2 у вези ст. 1 КЗ.

Постоји основ сумње да је А.П. из Ниша, 2016. године, ради учествовања у јавној набавци боја и разређивача за потребе ЈКП „Паркинг сервис“ Ниш, уз помоћ Д.А. и М.П. из Ниша и Г.В. из Прокупља, поднела понуду засновану на лажним подацима. Наиме, претходно је Д.А. преправио датуме на пратећим извештајима о испитивању боја и разређивача Института за путеве из Београда, издатим још 2007. године, те навео 2016. годину као време наводног издавања. Лажни извештаји су посредством Г.В. из Прокупља прослеђени М.П. из Ниша који их је одштампао, након чега је тако формирану конкурсну документацију А.П. потписала и предала ЈКП Паркинг Сервису Ниш.

Такође, постоји основ сумње да су П.Н., В.Р. и С.М., током 2017. године, поступајући као чланови комисије за јавну набавку ЈКП „Паркинг сервис“ Ниш, за потребе наведеног предузећа, поред набавке беле боје за саобраћајну сигнализацију, предвидели и набавку плаве, црвене, сиве и жуте боје, иако њихово коришћење у обележавању путева није било предвиђено важећим прописима. Имајући то у виду, предузеће „Pamax-trgovina DOO Niš“ понудило је наведене боје по неуобичајено ниској цени, истовремено нудећи и белу боју али по цени знатно већој од цене другог понуђача. Сходно тако предвиђеним потребама набавке, уговор је додељен предузећу„Pamax-trgovina DOO Niš“ које је испоручило једино белу боју и то по цени драстично већој од тржишне, чиме је „ЈКП Паркиг сервис“ Ниш нанета  штета у износу од 6.368.979,00 динара.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова, у ком року ће бити саслушани у Посебном одељењу Вишег јавног тужилаштва у Нишу.