Обрасци

Обрасци захтева и притужби

Јавне набавке

Конкурсна документација за набавке мале вредности

Конкурси

Опис конкурса и документација

Службe за информисање

Служба за информисање оштећених и сведока

Вести и саопштења

Саопштења за јавност  

У наставку акције сузбијања корупције, сарадњом Посебног одељења за сузбијање корупције овог тужилаштва, полицијских службеника УКП - Одељења за борбу против корупције и Пореске полиције у Нишу, због постојања основа сумње да су извршили кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица из чл. 227 ст. 3 КЗ, недозвољена трговина из чл. 235 КЗ и недозвољено складиштење робе из чл. 176а Закона о пореском поступку и пореској администрацији, дана 01.08.2019. године лишени су слободе: 
 
1. М.Ј. (1972), предузетник
2. А.3. (1990), радник фирме „Еко санит“ ДОО Нови Сад
3. М.Ш. (1961), радник обезбеђења „Секуритас“ ДОО
4. П.П. (1975), радник фирме „Еко санит“ ДОО Нови Сад
5. М.Л. (1973), радник обезбеђења „Секуритас“ ДОО
6. Н.С. (1959), радник обезбеђења „Секуритас“ ДОО    
7. Д.Г. (1971),
8. В.К. (1976),
9. В.В. (1973),
10. Т.Ј. (1993),
11. Ђ.Б. (1993),
12. Д.Д. (1967).  
 
Сумња се да су М.Ј. и А.З. током 2018. и 2019. године, организовали дистрибуцију и продају цигарета које су претходно биле предвиђене за уништење, а које је у складу са законском процедуром требало да спроведе фирма „Еко санит“ ДОО Нови Сад, тако што су посредством М.Л. Н.С. М.Ш. П.П. и Н.Б. ове цигарете складиштили у просторијама Д.Д., као и Т.Ј. и Ђ.Б., сачињавали записнике о њиховом наводном уништењу од стране фирме „Еко санит“ ДОО Нови Сад, а затим даље дистрибуирали, продајом на црном тржишту преко лица В.К. Д.Г. В.В.  
 
Претресом наведених просторија је пронађено и одузето око 19.000 боксова цигарета, 2,3 тоне резаног дувана и 5,136  патрона за електричне цигарете, укупне вредности од преко 400.000,00 евра.   
 
Свим осумњиченима, осим Н.Б. за којим се трага, по налогу овог тужилаштва је одређено задржавање до 48 часова, у ком року ће их саслушати поступајући заменик Посебног одељења за сузбијање корупције овог тужилаштва.  
На основу оперативног рада Вишег јавног тужилаштва у Нишу – Посебног одељења за сузбијање корупције, Полицијских службеника Одсека за борбу против корупције у Нишу, Сектора унутрашње контроле МУП-а и Безбедносно информативне агенције, лишени су слободе: 
 
1. С.И. – шеф Одељења за ванредне ситуације Муп-а Врање,
2. Д.Ј. – инспектор овог одељења,
3. М.М. – инспектор овог одељења,
4. В.Т. – начелник Одељења за ванредне ситуације Муп-а Врање 
 
- због постојања основа сумње да су учинили кривично дело примање мита из чл. 367 ст. 2 Кривичног законика, 
 
5. С.А. – директор ДОО „Атараксија“ из Врања  
 
- због постојања основа сумње да је учинила кривично дело давање мита  из чл. 368 ст. 1 Кривичног законика.  
 
Постоји основ сумње да су наведени припадници Одсека за ванредне ситуације, приликом вршења редовних контрола о испуњености противпожарних услова, у већем броју привредних субјеката, препоручивали и налагали њиховим одговорним лицима да за израду противпожарних елабората ангажују предузеће „Атараксија“ из Врања, са чијим су одговорним лицем, о томе имали претходно постигнут договор.  
 
После израде таквих елабората и њихове верификације од стране Одсека за ванредне ситуације, одговорно лице означеног предузећа је инспекторима исплаћивало појединачно износе од 200 до 400 евра, по предмету извршене контроле.              
 
Након саслушања окривљених, по предлогу Посебног одељења за сузбијање корупције овог тужилаштва, Виши суд у Нишу је дана 25.07.2019. године против С.И., Д.Ј., и М.М. одредио притвор у трајању до 30 дана, због околности које указују да би боравком на слободи могли утицати на сведоке.             
 
Такође, с обзиром да је у тренутку задржавања наведених лица био недоступан државним органима, на наведене околности данас је саслушан и окр.В.Т. те је Вишем суду у Нишу и против овог окривљеног предложено одређивање притвора у трајању до 30 дана из истих разлога.

kajl skot vjt

Више јавно тужилаштво у Нишу, данас је имало част да угости амбасадора Сједињених Америчких Држава у Србији, господина Кајла Ската. Посета је организована у сарадњи са Републичким јавним тужилаштвом и Апелационим јавним тужилаштвом у Нишу, чији су представници, заједно са Вишим јавним тужиоцем у Нишу и руководиоцем Посебног одељења за сузбијање корупције, такође присуствовали састанку. 
 
Разлог данашње посете господина Ската било је непосредно упознавање са функционисањем овог тужилаштва и Посебног одељења за сузбијање корупције, као и постигнутим резултатима у претходном периоду, са циљем пружања даље подршке оснаживању тужилаштва и његовог ефикаснијег деловања у складу са надлежношћу предвиђеном Уставом и законом. У том смислу било је речи о успешно спроведеним специјализованим обукама за носиоце јавнотужилачке функције али и о предстојећим едукацијама које се организују под покровитељством Амбасаде САД у Србији а које су од великог практичног значаја за рад тужилаштва. 
 
Овом приликом се још једном захваљујемо господину Кајлу Скату и свим сарадницима који су учествовали у организацији посете услед које је на посебан начин дат значај тужилаштву као државном органу и подстицај за унапређење будућег деловања и сарадње.

На основу оперативног рада Вишег јавног тужилаштва у Нишу – Посебног одељења за сузбијање корупције и Полицијских службеника Одељења за борбу против корупције у Нишу, дана 08.05.2019. године лишени су слободе:

1.    А.П. из Ниша (1983) – законски заступник предузећа „Pamax-trgovina DOO Niš“
-због постојања основа сумње да је учинила кривично дело злоупотреба у вези са јавном набавком из чл. 228 ст. 1 КЗ;
2.    М.П. из Ниша (1974) – одговорно лице привредног друштва „Pamax-trgovina DOO Niš“,
3.    Г.В. (1964) из Прокупља – законски заступник предузећа „Goex DOO Prokuplje“, и
4.    Д.А. (1977) из Ниша – законски заступник предузећа „Поморавље“ АД Ниш,

- због постојања основа сумње да су учинили кривично дело злоупотреба у вези са јавном набавком из чл. 228 у помагању, у смислу чл. 35 КЗ;


5.    П.Н. (1972) из Ниша – запослен у ЈКП Паркинг сервис Ниш,
6.    Н.Р. (1980) из Ниша – запослен у ЈКП Паркинг сервис Ниш,
7.    С.М. (1954) из Ниша – запослен у ЈП Дирекција за изградњу Града Ниша,

- због постојања основа сумње да су учинили кривично дело злоупотреба у   вези са јавном набавком из чл. 228 ст. 2 у вези ст. 1 КЗ.

Постоји основ сумње да је А.П. из Ниша, 2016. године, ради учествовања у јавној набавци боја и разређивача за потребе ЈКП „Паркинг сервис“ Ниш, уз помоћ Д.А. и М.П. из Ниша и Г.В. из Прокупља, поднела понуду засновану на лажним подацима. Наиме, претходно је Д.А. преправио датуме на пратећим извештајима о испитивању боја и разређивача Института за путеве из Београда, издатим још 2007. године, те навео 2016. годину као време наводног издавања. Лажни извештаји су посредством Г.В. из Прокупља прослеђени М.П. из Ниша који их је одштампао, након чега је тако формирану конкурсну документацију А.П. потписала и предала ЈКП Паркинг Сервису Ниш.

Такође, постоји основ сумње да су П.Н., В.Р. и С.М., током 2017. године, поступајући као чланови комисије за јавну набавку ЈКП „Паркинг сервис“ Ниш, за потребе наведеног предузећа, поред набавке беле боје за саобраћајну сигнализацију, предвидели и набавку плаве, црвене, сиве и жуте боје, иако њихово коришћење у обележавању путева није било предвиђено важећим прописима. Имајући то у виду, предузеће „Pamax-trgovina DOO Niš“ понудило је наведене боје по неуобичајено ниској цени, истовремено нудећи и белу боју али по цени знатно већој од цене другог понуђача. Сходно тако предвиђеним потребама набавке, уговор је додељен предузећу„Pamax-trgovina DOO Niš“ које је испоручило једино белу боју и то по цени драстично већој од тржишне, чиме је „ЈКП Паркиг сервис“ Ниш нанета  штета у износу од 6.368.979,00 динара.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова, у ком року ће бити саслушани у Посебном одељењу Вишег јавног тужилаштва у Нишу.